Takeda Ryu Kobilza Ha

Jodo

Nieuwsgierig? Volg 3 gratis proeflessen!

Takeda Jodo (het vechten met de stok) is een wapendiscipline waarbij er gebruik gemaakt wordt van een stok (Jo, Bo en Shugi) van verschillende lengtes. Het gebruik van de stok is erg oud en de Takeda Jodo is uniek. De strategieën en technieken van ongewapende zelfverdediging worden gecombineerd met die van het gewapende gevecht.

Het gebruik van wapens zoals de Yari (speer), Naginata (hellebaard) en Katana (zwaard) is gebaseerd op deze Takeda discipline. We maken gebruik van een Jo van ongeveer 1 meter lang om daarmee naast hele snelle slagcombinaties ook worpen, klemmen en immobilisatie technieken te beoefenen. Er is binnen Takeda Ryu Kobilza Ha ook de Takeda Shugi Jutsu (Tanbojutsu). Een gevechtskunst met korte stokken, welke binnen Takeda Jodo wordt onderricht.

Het principe is dat de stok geen begin of einde kent, op deze manier zijn er vele mogelijkheden om de stok te hanteren. Er zijn ook oefeningen waarbij er een stok gebruikt wordt als verdediging tegen bijvoorbeeld een Katana.

Takeda Jodo is de discipline van het stok vechten. Er wordt altijd gezegd dat het de Takeda Sobudo Discipline is waarbij je vecht met de Jo No Kamae (houdingen met de stok).
Dit komt direct al naar voren in het feit dat in tegenstelling tot de andere wapendisciplines, er meerdere manieren zijn om de Jo (houten stok) zelf vast te houden.

Het gebruik van de Jo is eeuwen oud, wapens zoals de speer, hellebaard en zwaard zijn erop gebaseerd. Het principe hierbij is dat de Jo geen begin of einde kent.

Meer weten over de andere Takeda disciplines?
AikidoIaido – Jodo – Jukempo – Kendo – Jujitsu

Nieuwsgierig?  Volg 3 gratis proeflessen!