Takeda Ryu Kobilza Ha

Iaido

Nieuwsgierig? Volg 3 gratis proeflessen!

Takeda Iaido (de kunst om het Japanse zwaard te hanteren) is ontstaan uit het Battojutsu ofwel “de kunst om het zwaard te trekken”. Tegenwoordig is het ook een onderdeel van het complete zwaardmeesterschap (Kenjutsu).

Met Takeda Iaido leren we nog steeds om het zwaard zo snel mogelijk te trekken en nauwkeurig snijden met de verschillende Takeda strategieën. Het daadwerkelijk nauwkeurig snijden wordt binnen de Takeda Kenjustu Batto giri genoemd.

Het gebruik van de Katana (scherp zwaard) is erg belangrijk voor het ervaren om daadwerkelijk nauwkeurig te snijden, alsmede het hanteren van een écht zwaard. Het Batto giri is van belang om met het Takeda Iaido te ervaren, en is binnen het Kenjutsu een belangrijk onderdeel.

Er is als onderdeel van het Takeda Iaido ook het Takeda Shuriken Jutsu (de kunst om pijlen te gooien) welke in de Takeda stijl voornamelijk in combinatie met het zwaard worden gebruikt.

De charme van Takeda Iaido ligt voor mij in de balans tussen de passie snel te bewegen, en de beheersing dit gecontroleerd te doen!
De Iaito (metalen oefenzwaard) geeft letterlijk gewicht aan deze oefeningen. Door efficiënte bewegingen snel zijn, is waar op gemikt wordt.

Na het toernooi en mijn eerste Dan examens, was het volgende spannende moment aangebroken, het snijden met een echte Katana. Dit was erg spannend in je eentje voor de hele groep, gelukkig ging het goed!

Meer weten over de andere Takeda disciplines?
Aikido – Iaido – Jodo – Jukempo – Kendo – Jujitsu

Nieuwsgierig?  Volg 3 gratis proeflessen!