Marten san
Lid sinds: 13-11-2013 Aikido: 5e Kyu Iaido: 6e kyu Jodo: 6e Kyu Jukempo: 6e kyu Kendo: 6e kyu Jujitsu: Mukyu
Hoe gevonden en waarom geïnteresseerd?
- Marten zag een poster in Sobukan Leidsche Rijn hangen, daarop was zijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Na in het verleden enige jaren Judo en Karate te hebben beoefend, is hij vooral benieuwd naar Takeda Aikido.
Ik zag een poster van de Takeda Budo in Leidsche Rijn hangen, daarop heb ik me aangemeld voor de gratis proeflessen.
Antwoorden 3Vragen Shoshinsha.
Waarom train je Takeda Ryu?- Ik ben budo gaan doen omdat ik het noodzakelijk achtte iets aan mijn lichamelijke conditie te doen. Omdat ik in het verleden zo nu en dan iets aan japanse vechtsporten had gedaan (Judo, Karate en Aikido) leek het voor de hand te liggen dit weer op te pakken. Hierbij is voor mij vooral belangrijk de erkenning van het samengaan van innerlijke en uiterlijke stabiliteit tijdens het vechten, zoals dit bij Aikido naar voren komt.
- Het leukst om te doen vind ik het goed leren vallen (Ukemi). Ik weet dat dit belangrijk is en ook dat je zo kunt vallen dat je geen centje pijn ervaart. Deze relatief eenvoudige oefening vind ik leuk om onder de knie te krijgen. Daarnaast geniet ik ook altijd van de Taiso (rekken en strekken) waar we mee beginnen op de tatami. Het is de transitie van het dagelijkse leven naar de krijgschool die dan plaats vindt. Als laatste ben ik op dit moment bezig mezelf te leren stabiel te staan. Dit oefen ik tijdens de training en soms ook gewoon in het dagelijkse leven.
- Al heel snel, na enkele weken, merkte ik dat bewegingen die we op de tatami trainen ook thuis uitvoer. Dan gaat het niet om allerlei verdedigingstechnieken maar vooral om voetbewegingen (Sokutai Doza). Terwijl ik voorheen mijn voeten zomaar ergens neerzette, doe ik dat nu veel bewuster. Het is leuk om te merken dat bewegingen die je al heel lang doet, nu ineens weer aandacht krijgen. Verder bemerkte ik bij de leden van de vereniging een duidelijk enthousiasme richting mij als nieuw lid. Al heel snel voelde ik me thuis.
Antwoorden 3Vragen Huidig.
Waarom train je Takeda Ryu?- Takeda Ryu is als school begonnen in de 12e eeuw en kent dan ook een lange traditie van meester en leerling. Het principe van Sempai en Kohai (senior en junior) dat hieruit voort komt, betekent dat de Sempai weet welke kennis, vaardigheid en houding de Kohai moet verwerven om te worden als hij of zij.
Lees meer.
In lijn met dit principe weet de Sempai van iedereen in de school dit het beste. Deze Sempai wordt ook Sensei (leraar) genoemd. De rolverdeling volgens het Sempai – Kohai principe is verder ontwikkeld in een context (uitbeelden) van oorlog voeren en het slagveld alwaar de Sensei aanwijzingen moest geven. In die historie heeft Takeda Ryu zich bekwaamd en bewezen. Omdat de Sensei kennis, vaardigheid en houding het beste beheerste moest hij dan ook onvoorwaardelijk worden gevolgd wanneer hij beslissingen nam. Hierbij werd doortastendheid van hem verwacht omdat er vaak geen tijd was na te denken over de beste beslissing. Deze doortastendheid (duidelijkheid van de Sobudo School) wordt nog steeds van de Sempai en ook van de Kohai verwacht wanneer zich een conflict voordoet. Directe reactie op de handelingen van de tegenstander is vereist om succesvol te kunnen zijn. Een simulatie van een gevecht is de Shiai (wedstrijd). Tijdens de Shiai kunnen we tonen doortastend te zijn. Ik verwacht na het behalen van de 7e Kyu Sobudo (in alle disciplines) meer Shiai te gaan doen juist om ook die doortastendheid te vinden en te trainen. Tijdens mijn examens heb ik bemerkt dat ik moet werken aan die doortastendheid. Ik had het gevoel dat ik aan het stuntelen was met oefeningen die ik wel beheers. Dit stuntelen wordt voor een deel veroorzaakt doordat ik de verschillende onderdelen nog niet op een rijtje heb. Althans, ik kan het niet spontaan reproduceren. Het geeft me iets om aan te werken op weg naar mijn volgende examens.- Momenteel ben ik nog steeds bezig ben met het verbeteren van de Kiso elementen die in de oefeningen worden gebruikt. Zo kan de Batto Noto Renshu (een oefening in het trekken en terugplaatsen van het zwaard in Takeda Iaido) nog steeds beter en zoek ik naar de juiste balans of Kamae (lichaamshouding).
Lees meer.
Verder ben ik niet altijd even ontspannen op de juiste momenten. Juist in een oefening als de Batto komt dit samen en moet ik op teveel dingen dingen letten om de gehele oefening goed te doen. Kortom, dit alles maakt de Batto een moeilijke oefening voor mij, omdat ik het in één beweging moet doen. Tijdens de training zal ik dan ook meer gaan letten op de basale elementen van het gevecht (uitbeelden). Voor mij zijn dat op dit moment dus balans en ontspanning. In de verschillende oefeningen zoek ik deze twee aspecten. Daarom doe ik graag Soketai Doza (verplaatsingen van het lichaam). In Jodo bijvoorbeeld vind ik deze nog steeds niet helemaal lekker gaan, door het moeten samenwerken van boven- en onderlichaam. Je maakt met de Jo (stok) grote bewegingen met je armen, de Jo versterkt elke beweging. In Takeda Jukempo vind ik de Kihon Ken (stoten met de vuist), waarin ik mijn houding voor de stoot nog niet goed. Het voelt nog niet gewoon of natuurlijk. Momenteel doe ik veel en graag de Randori Renshu oefeningen waarin we met z’n tweeën deze oefeningen doen. Hierin probeer ik steeds te laten zien dat de techniek zoals ik die uitvoer effectief en correct is. De Sempai is er dan om te vertellen bijvoorbeeld dat een meer correcte uitvoering effectiever is. Deze gezamenlijke oefeningen zijn voor mij van belang omdat ik daarin direct feedback kan krijgen op de twee elementen waar ik de nadruk op wil leggen (balans en ontspanning).- Ik zal vooral gaan letten op al de genoemde elementen. Omdat we bij Takeda Ryu alle disciplines oefenen kan ik dit steeds weer doen, in alle disciplines komt dit terug.