Jaap san
Lid sinds: 31-05-2013 Aikido: Shodan Iaido: Shodan Jodo: 3e Kyu Jukempo: 3e Kyu Kendo: 3e Kyu Jujitsu: Mukyu
Hoe gevonden en waarom geïnteresseerd?
- Jaap heeft Takeda-Ryu via Wouter Anco san gevonden. Hij is aangestoken door zijn enthousiasme voor de Budo en wilde het een keer uitproberen.
Ik had al langer interesse in een vechtsporten, omdat ik nu wat meer tijd heb kon ik daar nu ook iets mee doen.
Antwoorden 3Vragen Shoshinsha.
Waarom train je Takeda Ryu?- Ik train Takeda Ryu om meerdere redenen. De eerste is dat het me helpt bewuster met bewegingen, lichaamshouding en balans om te gaan.
Lees meer.
Een andere reden is dat ik nog nooit een vechtsport heb beoefend en dit wel ervaren wil hebben, niet zozeer om te kunnen vechten, meer om het meegemaakt te hebben. Als laatste zijn er ook de Japanse cultuurelementen waar videogames en anime mee gevuld zijn die ook tijdens de training terugkomen in de vorm van bijvoorbeeld de Reigisaho (etiquette van de school) en de Sempai Kohai relatie.- Het leukst vind ik in Aikido, om als Uke (ontvanger) de bewegingen te voelen die door de Tori (uitvoerder) worden bewerkstelligd. Ook Kendo oefeningen doen vind ik erg leuk, omdat het heel direct een actie-reactie spel is.
- Het mooist om te zien vind ik uitleg met behulp van andere disciplines, zoals bijvoorbeeld uitleg van werpbewegingen in Aikido met hulp van een Jo om een principe te demonstreren.
Lees meer.
Ik vind Batto Shiai (technische wedstrijd in Takeda Iaido) ook erg mooi om naar te kijken, het gaat zo ontzettend snel dat ik nog moeite heb het te volgen. Met wat meer ervaring gaat dat zeker lukken!Takeda Ryu is een traditionele school, waarbij je leert bewust trainen. Het doel is niet zozeer een workout of competitie, maar zelfontwikkeling.
Antwoorden 3Vragen Huidig.
Waarom train je Takeda Ryu?- In mijn ogen is Takeda Budo een traditionele Japanse school met vijf hoofd disciplines. De eerste twee hiervan, Aikido en Iaido, fungeren als gids disciplines voor alle disciplines.
Lees meer.
De vijf disciplines hebben elk hun eigen charme die benadrukt word in de Kihon Waza: In Aikido zijn we bezig met het uit balans brengen van de Uke (ontvanger), in Iaido met het efficiënt maken van het eerste contact. In Jodo zorgt de Jo (stok) ervoor dat we erg bezig zijn met de Ma-ai (afstand). In Jukempo kunnen we werken met twee armen en twee benen, waardoor technieken elkaar snel op kunnen volgen. De voorbereiding voor de tweede techniek zit al in de ontspanning van de eerste. In Kendo nemen we een kleine Kamae (lichaamshouding) aan, wat benadrukt dat we een snel oog willen trainen.- In de vijf disciplines zit een groot deel aan overlap, en dat is hoe Aikido en Iaido als gids disciplines kunnen dienen.
Lees meer.
Aikido is de gids discipline voor de uitbeelding met uitvoerder en ontvanger. Iaido is de gids discipline voor de uitbeelding met aanvaller en verdediger. Deze twee uitbeeldingen doorkruisen de disciplines en delen de school op in twee delen. In de uitbeelding met Tori (uitvoerder) en Uke (ontvanger) leren we in voorbereidende oefeningen het gevoel van de beweging kennen. Vervolgens vindt dezelfde zoektocht naar dit gevoel plaats in de Henka Waza (variatietechnieken). Dit kan bijvoorbeeld vanuit pak aanvallen of slag aanvallen, waar vanuit we de balans van Uke nemen. In de uitbeeldingen met Uchi (aanvaller) en Uke (verdediger) zoeken we naar de efficiënte wisseling tussen technieken, binnen een combinatie van technieken. In de zoektocht naar deze efficiënte wegen maken we gebruik van twee trainingsvormen. Door tegen elkaar te strijden in een Uchikomi Randori (vrije oefening waarbij beiden mogen aanvallen en verdedigen), komen zwaktes van strategieën naar boven en kunnen we situaties creëren. We kunnen deze nieuwe situaties isoleren in de Ippogake Randori (vrije oefening met vaste rolverdeling). Een voorwaarde om dit eerlijk te kunnen doen is er een goede Awasero (harmonie) tussen de aanvaller en verdediger. Om goed bewust bezig te zijn met een combinatie van technieken moet je deze langzaam uit kunnen voeren, maar wel op zo'n manier dat alle aspecten echt te versnellen zijn. Zo leer je datgene wat je leert als je de oefening langzaam doet, ook op volle snelheid toe te passen.- Het mooiste om te zien vind ik het gebruiken van deze twee uitbeeldingen in alle disciplines.
Lees meer.
Zo is er het sensitieve van Aikido in de Uchi Uke randori. In plaats van alleen zo efficiënt mogelijk te ontspannen, maken we gebruik van het eerste contact dat gemaakt wordt, om mee te gaan in de beweging van de tegenstander. Deze beweging nemen we vervolgens over. Net als in de Tori Uke uitbeelding is het hierbij van belang niet tegen het momentum van de ander in te gaan, maar juist mee te gaan zodat je het vervolgens een stap voor kan zijn. Voor mij komt dit heel sterk terug in de Nagashi Uke (afglijdende bloktechniek) in Kendo. Het moment dat mijn Ken (zwaard) contact maakt met de slag van mijn tegenstander neem ik de energie die daar in zit over en terwijl ik nog voel waar de Ken van mijn tegenstander was, is de mijne op weg naar één van de openingen. We leren ook het doortastende van de uitbeelding met Uchi (aanvaller) en Uke (verdediger) te gebruiken in de andere uitbeelding, met Tori (uitvoerder) en Uke (ontvanger). Hierbij is het van belang niet de sensitiviteit kwijt te raken, maar om de input die je krijgt door middel van het contact te gebruiken voor de werptechniek.Takeda Jukempo is de discipline met een nadruk op snelle ontspanning! In Takeda Jukempo zijn er veel aanvallen mogelijk en kan aanval en verdediging vloeiend in elkaar overgaan, maar daarvoor is het noodzakelijk om snel te kunnen ontspannen.