Arno san
Lid sinds: 31-03-2005 Aikido: 1e Kyu Iaido: 3e Kyu Jodo: 3e Kyu Jukempo: 3e Kyu Kendo: 3e Kyu Jujitsu: Mukyu
Hoe gevonden en waarom geïnteresseerd?
- Arno san is via Kars san (Hosa Sobukan Utrecht) bij ons gekomen en de proeflessen komen meedraaien.
Ik wist niet helemaal wat te verwachten, want ik heb nooit iets aan vechtsporten id. gedaan! Maar tijdens de eerste proeflessen werd mij al snel helder dat het wel wat voor mij was! Want samen met vriendelijke mensen iets trainen ofwel leren, en daarbij dus zowel de spieren wat soepeler te krijgen met bijvoorbeeld het leren vechten met het zwaard!
Antwoorden 3Vragen Shoshinsha.
Waarom train je Takeda Ryu?- Wat ik vanuit de proeflessen en zeker ook meer en meer daarna als zogenoemde Shoshinsha (beginnende Takeda Budoka!) bemerkte was enerzijds het uitdagende van een Krijgskunst, waarbij je dus alle verschillende zogenoemde Sobudo Disciplines (Aikido, Iaido, Jodo, Jukempo een Kendo.) beoefend. En anderzijds de leuke sfeer en de omgang welke er is op de tatami. Dat maakt het voor mij erg leuk, maar dus ook wel uitdagend!
- Dit komt ook terug bij Takeda Ryu omdat we onderdeel zijn van een internationale federatie! Wat inhoud dat we ook de mogelijkheden hebben (en daarvan gebruik maken) om op zogenoemde stage in het buitenland te gaan. Ook daarbij komt de Takeda krijgskunst met alles wat dat voor mij inhoud terug; zeer zeker de sfeer en de gezelligheid. Het zou dus ook wel met de Takeda Budo te maken hebben. Erg leuk om mee te maken, en gebruik van te maken!
- Tot nu toe heb ik zoveel als voor mij mogelijk was meegedaan met alle aangeboden trainingsdagen. Daarbij ook gebruik gemaakt van de vijf verschillende gevechtssporten in de Takeda school. Dat is nu voor mij ook wel het leukste omdat eigenlijk alles nieuw is. Als je bijvoorbeeld Takeda Aikido getraind hebt, en de volgende les kies je om bijvoorbeeld Takeda Jodo te trainen, zijn er wederom veel nieuwe oefeningen, maar toch herken je ook wel (weer) wat dingen in deze oefeningen. Wat je dan ook (weer) verder kan gebruik in je eigen train van de Takeda Budo!
- Het leukste om te zien is toch ook wel dat ik kan herkennen wat mijn mede Budoka doen die al wat langer bezig zijn. Daarbij te bedenken dat dat ook voor mij aan de orde gaat komen. Ik kan niet wachten.(maar stapje voor stapje!)
Antwoorden 3Vragen Huidig.
Waarom train je Takeda Ryu?- Takeda Ryu is voor mij een school waarin de verschillende Japanse krijgskunsten of disciplines op een traditionele manier getraind worden. Bij elke discipline ligt ergens anders de nadruk op, maar wordt dezelfde trainingsopbouw aangehouden en zijn er oefeningen en technieken die ook in andere disciplines getraind worden. Mede daarom heb ik nu ook het beeld van de Takeda school als 1 school die onderricht geeft vanuit de zogenoemde Aiki leer bij de oefeningen in de Takeda Sobudo waarbij er getraind wordt met de rolverdeling uitvoerder en ontvanger). Daarnaast is het ook een school die les geeft vanuit het Zwaardmeesterschap (denk aan Takeda Iaido en Takeda Kendo) welke we eigenlijk qua oefeningsvormen ook gebruiken als we met de rolverdeling trainen met aanvaller en verdediger.
- Het is super leuk om technieken uit te voeren op verschillende manieren of vanuit verschillende beginsituaties, waardoor degene met wie je traint door hetzelfde net iets anders te doen alle kanten op geworpen kan worden. Daarbij probeer ik te voelen wat voor effect ik heb op mijn trainingspartner om daarmee het gewenste effect voor elkaar te krijgen. Het helpt om hierbij met verschillende mensen te trainen. Daarbij neem ik ook vaker de rol van Sempai op, waar ik de Kohai begeleid met valverdediging, om ze daarna ook te kunnen gebruiken voor worptechnieken Het is er leuk om te bemerken dat deze Sempai begeleiding van mij aan de dan aanwezige Kohai tijdens de trainingen als een goede voorbereiding ofwel basis werkt, voor mijn eigen verdere ontwikkelingen in de Takeda Budo. Het geeft je ook echt het gevoel dat je voor je eigen zogenoemde voorwaarden kan voorzien om zelf ook verder te komen.
- Het is gaaf om te zien dat technieken vanuit sommige uitgangsposities juist wel handig zijn om uit te voeren en soms ook juist niet. Ook de oefeningen in een doorlopende beweging uitvoeren door de balans van de tegenstander te verstoren en daar vervolgens wat mee te doen door bijvoorbeeld de tegenstander naar de grond te werpen of een klem aan te zetten. Het is geweldig om te zien hoe dat kan helpen om in een wedstrijd de rust te bewaren, en daarmee technieken die tijdens eerder tijdens de training zijn beoefend in het vrije gevecht uit te kunnen voeren.